Stopalo ima dva svoda – uzdužni i poprečni. Uzdužni svod tvore unutarnji i vanjski uzdužni luk, dok poprečni svod tvore prednji i stražnji poprečni luk. Uporišna točka stopala straga je tuber kalkaneusa (petna kost), a sprijeda ga pri stajanju čine glavice 1. i 5. metatarzalne kosti. Omjer opterećenja iznosi 1:2:3 s najvećim opterećenjem na 1. metatarzalnoj kosti.

Statistički podaci pokazuju da 50-80% gradskog stanovništva ima spuštena stopala što se povezuje s činjenicom da se stopalo još nije potpuno anatomski i funkcionalno prilagodilo opterećenju dvonošca. Ono degenerira zbog stalnog stajanja i hodanja po ravnoj podlozi, stisnuto je u neprikladnu obuću, a slobodni pokreti, toliko potrebni za pravilan razvoj stopala su onemogućeni. Spušteno je stopalo karakterizirano gubitkom njegovih normalnih, fizioloških svodova gotovo redovno praćeno i deformitetom stražnjeg dijela stopala. Česta pojava ravnih stopala u civiliziranog čovjeka predstavlja i veliki socijalni problem jer su subjektivne i objektivne smetnje zbog ravnog stopala velike, a radna se sposobnost znatno reducirana. Promjena statike na stopalima te nepravilno opterećenje može biti povezana s  bolovima u potkoljenicama, natkoljenicama, kukovima te naročito u slabinskom dijelu kralježnice.

 Dobro držanje tijela (postura) kada stojimo, hodamo ili sjedimo, važno je za svakoga, a postiže se kada su svi dijelovi tijela uravnoteženi jedan s drugim u svim položajima tijela i svim aktivnostima. Osnovni uvjet pravilnog držanja je takav položaj svakog segmenta u kojemu je on pod minimalnim stresom.

 Osim redovnim vježbama, statika stopala se može korigirati izradom odgovarajućih individualno izrađenih ortopedskih uložaka koji se stavljaju u cipele, obuću u kojoj pojedinac provodi najveći dio dana te u športsku obuću jer kod športaša može doći do velikih problema zbog deformiranih stopala i to na samom stopalu (prijelomi zamora) ili izvan stopala (Ahilove tetive, potkoljenice, natkoljenice, slabinski dio kralježnice). Zahvaljujući novoj tehnologiji danas postoje kompjuterski programi kojima se kvantitativno i kvalitativno analizira hod i izrađuju se ortopedski ulošci koji korigiraju opterećenja stopala u stajanju i hodu. Radi se o objektivnoj metodi kontrole opterećenja stopala i načina hoda te se prema kompjuterski objektivnom nalazu izrađuje odgovarajući ortopedski uložak od posebnog materijala.

Redovnim kontrolama, pravilnom korekcijom statike ortopedskim ulošcima te  vježbama, poboljšava se kvaliteta života civiliziranog čovjeka jer kretanje svakog pojedinca uvelike ovisi o fiziološkoj funkciji stopala. Kod športaša, čija stopala podnose velika opterećenja, neizbježno je provođenje sistematskih pregleda te ovisno o objektivnom nalazu analize hoda izrada odgovarajućih ortopedskih uložaka u smislu  prevencije pojave deformiteta stopala i tegoba. 

Make a free website with Yola